COBOL Nedir? En Önemli Özellikleri Nelerdir?

 

cobol


Yazılım sektörünün büyük bir gelişme göstermesi ile birçok kişi yeni bir programlama dili öğrenme veya hali hazırda bildiği programlama dillerini geliştirme uğraşına girdi. Gelin bu yazımızda birkaç gün içerisinde 63. isim yılına girecek bir programlama dili olan COBOL hakkında biraz konuşalım.


COBOL Nedir?

COBOL (Common Business Oriented Language) yani Ortak İş Odaklı Dil, 1959 yılında, üniversiteler, hükümetler ve ticari kuruluşlar tarafından oluşturulan bir komite tarafından piyasaya sürülmüştür. 18 Eylül 1959’da ise COBOL ismi bu komite kararı ile ortaya çıkmıştır. Açılımından da anlayabileceğimiz gibi COBOL, aslında tüm dünyada ortak bir biçimde kullanılmak üzere tasarlanmış bir programlama dilidir. Bunun sonucunda bazı üst düzey bilgisayar programlama dillerinden farklı olarak COBOL, insanların anlamasını kolaylaştırmak için bünyesinde basit İngilizce kelimelere ve ifadelere yer verir. ISAM yapısına izin veren birkaç dilden biri olmasının yanında sayı tipinin sınırsız olması da aslında önemli olan özelliklerindendir.

Bu arada konumuz COBOL ise Tuğamiral Grace Hopper’dan bahsetmeden devam etmemiz pek doğru olmaz. Çünkü Grace Hopper’ın 1940’lı yıllarda, FLOW-MATIC programlama dili üzerindeki çalışmaları olmasaydı büyük bir ihtimalle şu anda COBOL’dan bahsedemezdik. COBOL’un büyükannesi olarak da bilinen Tuğamiral Grace Hopper’ı da andığımıza göre gelin konumuzu biraz daha detaylandıralım😊 

yazılım

COBOL’dan önce bütün işletim sistemlerinin kendilerine özel programlama dilleri vardı. Bu da beraberinde birçok soruna yol açıyordu. Özellikle aynı anda farklı bilgisayar markaları kullanan şirketler için zorlu bir çalışma süreci oluyordu. Bu sorunlara çözüm olarak işletim sistemlerinden bağımsız kullanılabilme özelliği ile ortaya çıkan COBOL, bir anda en çok tercih edilen programlama dillerinden biri haline geldi. Günümüzde modası geçmiş bir programlama dili olarak görülse de kullanım kolaylığı ve taşınabilirlik özelliği ile birçok firma ilk çıktığı zamanlarda COBOL'a geçmeye karar vermişti. Bununla birlikte hala tüm dünyada, özellikle ticaret ve iş yerlerinin yönetimi alanlarında kullanıldığını da bilmemiz gerekir. Peki bu sektörlerde hala kullanılmasını sağlayan özellikleri neler? Gelin birlikte bu sorunun cevabına göz atalım.

COBOL'un Özellikleri;

  • Basitlik ve Standardizasyon: COBOL'un öğrenilmesi kolaydır. Farklı bilgisayarlarda derlenip çalıştırılabilen, standart ve düzenli kodlama stiline sahip bir dildir.

  • İş Odaklı Özellikleri: COBOL'un gelişmiş dosya işleme becerisi, büyük hacimli verileri işlemesine olanak sağlar. Yukarıda belirttiğim gibi özellikle ticaret alanında, ticari işlemlerin %70'inden fazlasında COBOL hala kullanılıyor. Bilhassa ATM işlemlerinin %95’lik kısmında COBOL'un etkin olduğunu da söyleyebiliriz.

  • Evrensellik:  Girişte de bahsettiğim gibi 63 yıllık bir programlama dilinden bahsediyoruz. Hala dünyada kullanıldığından da anlayabildiğimiz üzere COBOL bu süreçte yaşanan değişimlere ayak uydurabilmiş bir dildir. Hala çok sayıda cihazda çalışabiliyor ve neredeyse bütün bilgisayar platformları için test araçları sunuyor. Her yıl kullanıcılarını yeniliklerinden de mahrum etmediğini söyleyebiliriz.

  • Yapı ve Ölçeklenebilirlik:  COBOL’da bulunan mantıksal denetim, yapıları okumayı, değiştirmeyi ve hata ayıklamayı kolaylaştırıyor. Ayrıca ilk çıktığı dönem için en önemli özelliklerinden biri olan platformlar arasında taşınabilirliğinin yanında, güvenilir ve ölçeklenebilir bir dildir.

yazılımprogramlama


Biraz da SEO hakkında bilgi almak isterseniz:
SEO Nedir? 7 Adımda SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?

COBOL’un Bölümleri 

Yukarıda özelliklerinden de bahsettiğimiz COBOL’un gelin biraz da bölümlerini tanıyalım.

1.Tanımlama Bölümü:

Bu bölüm her COBOL'un ilk ve zorunlu bölümüdür. İsminden de anlaşılabileceği gibi programla ilgili belli başlı ayrıntılar burada tanımlanmıştır. Bunların arasında programın yazarı, sürümü, tarihi gibi bilgiler de yer alır.

 2.Ortam Bölümü: 

Bu bölüm COBOL’u çalıştıran sisteme bağlı olan dosyalar ve karakter kümeleri gibi program özelliklerini belirtmek için kullanılır. Yine ismi ile ilişkilendirirsek, kullanılan programın yazıldığı ve yürütüldüğü bilgisayar ortamı ile ilgili detayları da bu bölümde yazarız. Ayrıca programa girdi ve çıktı (input-output) dosyalarını belirtmek için de kullanılır.

 3.Veri Bölümü: 

COBOL'un yapısındaki en önemli bölümlerden birisidir. Bu bölüm değişkenleri ve parametreleri bildirmek için kullanılır. Değişkenlerin veri tipini, boyutunu, kullanım tipini vs. bildiririz.

 4.Prosedür Bölümü:

COBOL'un ana bölümüdür ve asıl kodların olduğu bölümdür. Programın mantıksal bölümüdür. C/C++ programlarının main() işlevi gibi tüm COBOL programlarının da bir prosedür bölümü olmalıdır. Programda çalışma zamanı geldiğinde hemen ihtiyacımız olan asıl kodlar burada tutulur. Veri bölümünde yer alan tip tanımlamaları ve değişkenler bu bölümde kullanılmak üzere çağrılır.

 

atmaltyapısı

Yukarıda bölümlerini de anlattığım COBOL, 2001 yılında Microsoft tarafından piyasaya sürülen .NET Framework 1.1 versiyonu ile desteklenmeye başlandı. 2002 yılından itibaren Nesne Yönelimli Programlama’yı da destekleyen bir dil olarak özellikle bankaların sistemlerinde varlığını devam ettiriyor.  

 

Umarım yararlanabileceğiniz bir içerik olmuştur. Eğer sadece yazılımla değil dijital pazarlama ile de ilgiliyseniz diğer içeriklerime de göz atın derim😊 Başka yazılarda görüşmek dileği ile 😊

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dijital Pazarlama Nedir? Geleneksel Pazarlamadan Farkları Nelerdir?

SEO Nedir? 7 Adımda SEO Uyumlu Bir İçerik Nasıl Yazılır?